Apple geeft jongen met autisme een stem

In de Verenigde staten is de maand april gewijd aan autisme. Ook Apple doet zijn duit in het zakje voor 'Autism Acceptance Month'. In deze video laat de technologiereus de 16-jarige, autistische Dillan Barchman aan het woord, die dankzij de communicatietools van Apple eindelijk kan spreken.
door
Charlotte
Leestijd 1 min.

Natuurlijk is 'Autism Acceptance Month' de ideale gelegenheid voor Apple om humanitaire waarden te koppelen aan commerciële doeleinden. Wel staat buiten kijf dat de Amerikaanse Dillan, die niet kan spreken door zijn zware vorm van autisme, weer helemaal opleeft dankzij de Augmentative and Alternative Communication-apps (AAC) op zijn iPad.

"Een stem hebben heeft alles veranderd in mijn leven", zegt Dillan. "Ik leef niet langer in isolement. Eindelijk kan ik mensen laten weten dat ik van ze hou." Dankzij zijn virtuele stem kan Dillan zijn gedachten uitwisselen met zijn omgeving, wat essentieel is voor zijn gevoel van 'mens-zijn'. "Zonder een stem zien mensen alleen een jongen die geen controle heeft over zichzelf. Door het typen voel ik me eindelijk bevrijd."

Toch ziet Dillan ook de sterktes van zijn 'anders-zijn': "Ik heb de mogelijkheid om de wereld op een zeer speciale manier te ervaren. Ik kan de wind zien en de bloemen haast horen."