Vader van David Cameron runde offshorebedrijf in Bahama's

door
Belga
Leestijd 1 min.

De vader van de Britse premier David Cameron heeft jarenlang het offshore investeringsfonds "Blairmore Holdings" geleid, dat belastingen vermeed te betalen door een klein leger Bahamanen, onder wie een bisschop, in te huren om documenten te ondertekenen. Dat bericht de Britse krant The Guardian in het kader van de PanamaPapers. Ian Cameron richtte Blairmore Holdings mee op in 1980 en was lange tijd directeur van het investeringsfonds, dat voor in totaal tientallen miljoenen Britse ponden aan kapitaal van rijke families beheerde. Onder meer de private bank Leopold Joseph (die onder meer door de Rolling Stones wordt gebruikt) en Isidore Kerman, een medewerker van miljardair Robert Maxwell, waren er klant.

Blairmore Holdings slaagde er naar informatie van The Guardian in om 30 jaar lang geen cent aan belastingen op zijn winst te betalen in het Verenigd Koninkrijk. Het stelde daarvoor jaarlijks tot wel vijftig Bahamanen tewerk die het papierwerk moesten ondertekenen, maar ook als penningmeester en secretaris fungeerden. De meest opmerkelijke figuur die voor Blairmore Holdings werkte, was Solomon Huges, een bisschop van de Church of God of Prophecy, die verscheidene functies vervulde, waaronder vice-president medio de jaren '90.

In 2012, twee jaar na de dood van Ian Cameron, verhuisde Blairmore Holdings naar Ierland, waardoor het sindsdien onder de Europese regelgeving valt. Het bedrijf beheert vandaag nog ruim 27 miljoen euro.

bron: Belga