Trump en Cruz willen Kasich van stembiljet op Conventie wippen

door
Belga
Leestijd 1 min.

In een hevige onderlinge strijd om de Republikeinse investituur voor het Witte Huis verwikkeld, sturen Donald Trump en Ted Cruz erop aan om John Kasich op de Republikeinse Conventie van het stembiljet te houden indien de voorverkiezingen geen winnaar opleveren, zo heeft MSNBC vandaag gemeld. Indien de eindeloze reeks primaries en caucussen een kandidaat niet de vereiste meerderheid opleveren, dienen de daar verkozen afgevaardigden tijdens de Republikeinse Conventie te kiezen op een stembiljet. Mathematisch kan Kasich niet meer via de voorverkiezingen de nominatie binnenrijven, dus moet het via een stembiljet op de Conventie gebeuren.

Nu is het zo dat de Conventie, via een regelcommissie, zelf de spelregels vastlegt. Die regelcommissie bestaat uit 112 Republikeinse afgevaardigden. Het kamp van zowel Trump als Cruz wil daarin in hun wederzijds belang een zodanig sterke meerderheid verwerven om gouverneur Kasich buitenspel te zetten. Zij sturen dan ook aan dat een kandidaat een minimale aanhang moet hebben om op het stembiljet te staan.

De eerste echte strijd om de Conventie zou een week voor de start van de bijeenkomst in juli dan ook precies het vaststellen van de regels zijn.

bron: Belga