Luchthaven Oostende blijft "geoliede machine"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De regionale luchthaven van Oostende draait meer en meer als een geoliede machine, zegt CEO Marcel Buelens. Hans Vanhaelemeesch, hoofd communicatie bij Jetairfly, spreekt over een steeds vlottere behandeling van de omgeleide vluchten en passagiers. Jetairfly hoopt wel zo snel mogelijk terug te keren naar Zaventem. "Op dit moment is het rustig na een drukke ochtend", aldus Marcel Buelens. "Maar we worden dit gewoon." Inmiddels kreeg de luchthaven van Oostende steun van het leger dat de politie aflost na de voorbije inspanningen van de jongste weken. Ze staan aan de ingang en zorgen voor de bewaking en een eerste fouille, maar dat levert geen problemen op.

Inmiddels wordt er uitgekeken naar Zaventem waar de luchthaven gedeeltelijk is opengegaan na de aanslagen van 22 maart. Voor Oostende heeft die gedeeltelijke opstart weinig gevolgen, aangezien in eerste instantie vooral Brussels Airlines gebruik zal kunnen maken van Zaventem en die maatschappij vooral uitweek naar Deurne.

Bij Jetairfly, dat bijna integraal uitweek naar Oostende, wordt er permanent geëvalueerd. De luchtvaartmaatschappij kijkt uit naar een terugkeer naar Brussel. "We zijn Oostende dankbaar, en we zijn ook heel tevreden, maar dit kunnen we niet blijven aanhouden tot het zomerseizoen", aldus Hans Vanhaelemeesch. De verhuis kost de luchtvaartmaatschappij heel wat geld, namelijk voor personeel en operationele diensten die mee verhuisden maar ook voor de opvang en de shuttlebussen tussen Oostende en Brussel. Toch is dat niet de belangrijkste reden om terug te gaan naar Brussel. "We denken aan onze klanten. Ze appreciëren onze inspanningen, maar we moeten bieden wat de reizigers verwachten, namelijk een vlucht vanuit Brussel. We zijn toch tevreden dat iedereen deze vakantie op zijn reisbestemming is geraakt", aldus Vanhaelemeesch. Hoeveel de operatie Jetairfly zal kosten, is nog niet duidelijk.

bron: Belga