"België moet strenger zijn voor spelers die belastingontwijking mogelijk maken"

door
Belga
Leestijd 1 min.

"België moet mee helpen om een einde te maken aan belastingparadijzen en moet optreden tegen banken en andere spelers die belastingontwijking mogelijk maken." Dat zegt directeur beleidswerk bij Oxfam-Solidariteit, Xavier Declercq, vandaag in een reactie op de PanamaPapers die gisteren gepubliceerd werden. Gisteren werd een deel van de resultaten gepubliceerd van een omvangrijk en internationaal journalistiek onderzoek naar 11,5 miljoen gelekte documenten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca, een van de grootste leveranciers ter wereld van offshore-vennootschappen in exotische oorden die ideaal zijn voor schermconstructies.

"De onthullingen tonen aan hoe massaal belastingen worden ontweken", zegt Declercq. "We leven in een wereld met overvloed, maar rijke individuen en multinationals ontnemen arme én rijke landen miljarden aan belastinginkomsten via belastingparadijzen. Elk jaar verliezen ontwikkelingslanden 156 miljard euro, terwijl 400 miljoen mensen geen toegang hebben tot elementaire gezondheidszorg."

Oxfam legt ook een deel van de schuld bij regeringen, die volgens de organisatie vaak de elite bevoordelen "ten koste van het algemene belang", door bijvoorbeeld gaten in het belastingsysteem niet te dichten. "Ook België moet forser optreden tegen banken en andere spelers die belastingontwijking mogelijk maken", luidt het. "Daarnaast moet ons land ondersteuning bieden aan landen met een zwakke wetgeving, die belastingontwijking toelaat", besluit Declercq.

bron: Belga