Panama Papers: "Veel informatie is achterhaald"

Volgens professor Michel Maus, hoogleraar fiscaal recht aan de VUB, had de Belgische fiscus sneller moeten reageren. Toch staat die nu voor een "beheersbare" opdracht, verzekert hij aan Metro.
door
Charlotte
Leestijd 1 min.

Welke impact hebben de Panama Papers op de economie?

"Het verhaal van belastingontwijking en -ontduiking heeft reeds in 2009 een impact gehad op de economie, dus ik stel me de vraag in hoeverre veel van de gelekte informatie achterhaald zal zijn. Vanaf volgend jaar gaan 94 landen bankgegevens uitwisselen voor fiscale doeleinden, met als gevolg dat wie iets te verbergen heeft, dan sowieso in het vizier loopt van de fiscus. Dat heeft veel mensen ertoe aangezet reeds de stap te zetten naar fiscale regularisatie, ook velen met een structuur in Panama."

Hoe konden deze praktijken zo lang verborgen blijven?

"Het verhaal van Panama is eigenlijk al aan bod gekomen in een reportage van de RTBF uit 2009, die achteraf zelfs behandeld is in de parlementaire onderzoekscommissie. Dat zou toch een signaal moeten geweest zijn voor de fiscus en voor justitie om met die informatie aan de slag te gaan."

Hoe gaat de Belgische fiscus nu optreden?

"In België moet de fiscus zich concentreren op ‘maar' 732 mensen. En als nagegaan wordt wie daarvan reeds een regularisatie achter de rug heeft, dan denk ik dat een groot stuk van het werk al gedaan is. Het wordt dus een oefening die zeker beheersbaar is en op relatief korte termijn kan afgerond worden."

(cdc)