PanamaPapers - BBI zal gegevens verder onderzoeken

door
Belga
Leestijd 2 min.

Minister van Fianciën Johan Van Overveldt (N-VA) heeft aan de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) de opdracht gegeven om de gegevens te onderzoeken die zijn onthuld in de zogenaamde PanamaPapers. Dat meldt zijn woordvoerder zondagavond. "In een eerste fase dient de identiteit van de betrokken personen of bedrijven achterhaald te worden. Daarnaast moet er ook onderzocht worden om welk type structuren het gaat", klinkt het. Zondag werd een deel van de resultaten gepubliceerd van een omvangrijk en internationaal journalistiek onderzoek naar 11,5 miljoen gelekte documenten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca, een van de grootste leveranciers ter wereld van offshore-vennootschappen in exotische oorden die ideaal zijn voor schermconstructies.

Het onderzoek onthult de banden tussen meer dan 200.000 bedrijven op belastingparadijzen en politici, criminelen, miljardairs en beroemdheden. Ook minstens 732 burgers en inwoners van België hebben via tussenkomst van Mossack Fonseca massaal bedrijven opgericht in elf verschillende belastingparadijzen. De Belgen zijn verbonden aan minstens 1.144 offshores op exotische plekken, klinkt het bij Knack, MO*, Le Soir en De Tijd, die zich over het Belgische luik van PanamaPapers bogen. Namen van de betrokken Belgen werden nog niet bekendgemaakt, dat zou in de loop van de komende dagen en weken gebeuren.

"Prioriteit is nu verder onderzoek naar de gegevens", aldus Van Overtveldt. De minister wijst er ook op dat de Kaaimantaks, die vanaf aanslagjaar 2015 van kracht is, in dergelijke dossiers zijn nut kan bewijzen. Dankzij dit instrument kan de overheid door belastingconstructies in het buitenland kijken en ze belasten.

Kamerlid Peter Van Velthoven (sp.a) meldde zondag al dat hij aan minister van Overtveldt zou vragen om een fiscaal onderzoek te laten starten door de BBI.

bron: Belga