F1 - GP van Bahrein - Stoffel Vandoorne start op zesde rij in eerste Grand Prix, pole vooor Lewis Hamilton

door
Belga
Leestijd 1 min.

Stoffel Vandoorne (McLaren-Honda) start zondag vanop de zesde rij in zijn eerste Grand Prix in de Formule 1. De 24-jarige West-Vlaming liet zaterdag op het circuit van Sakhir, nabij hoofdstad Manama, de twaalfde tijd optekenen in de kwalificaties voor de Grote Prijs van Bahrein, tweede manche in het wereldkampioenschap. Wereldkampioen Lewis Hamilton (Mercedes) veroverde zijn 51e pole, de tweede dit seizoen. De 31-jarige Brit zette met 1:29.493 een circuitrecord neer en was daarmee 77 duizendsten van een seconde sneller dan zijn Duitse teamgenoot Nico Rosberg, die twee weken terug vanop de tweede plaats op de startgrid naar de overwinning reed in de GP van Australië. Op de tweede rij staan de Ferrari's van de Duitser Sebastian Vettel en de Fin Kimi Räikkönen. De Australiër Daniel Ricciardo (Red Bull) en de Fin Valtteri Bottas (Williams-Mercedes) parkeren hun bolide op de derde rij.

Vandoorne maakte indruk bij zijn Formule 1-debuut. Hij reed reed een snelste rondje in 1:31.934. Daarmee was hij 64 duizendsten sneller dan zijn Britse teamgenoot Jenson Button. De wereldkampioen van 2009 reed de veertiende tijd en moet net achter Vandoorne op de zevende rij postvatten.

De kwalificaties werden bij kunstlicht gereden, zoals dat zondag ook bij de GP het geval zal zijn. De wedstrijd start om 17u00 Belgische tijd.

.

bron: Belga