Vragen bij praktische haalbaarheid controles buiten luchthavengebouw

door
Belga
Leestijd 2 min.

Open Vld-vicepremier Alexander De Croo heeft twijfels bij de praktische uitvoering van controles buiten de luchthaven van Zaventem, zoals de politievakbonden voorstellen. Hij vreest dat die het probleem gewoon zullen verschuiven. Ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil vermijden dat elders flessenhalzen ontstaan. De Nationale Veiligheidsraad zit samen om zich te buigen over de heropening van de luchthaven van Zaventem, die op 22 maart werd getroffen door een terreuraanslag. Zowat alle topministers hopen dat de luchthaven zo spoedig mogelijk weer kan openen, in de meest veilige omstandigheden. "We moeten een goed evenwicht vinden tussen economische en veiligheidsbelangen", zegt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA).

Een van de pistes die de politiebonden naar voren schuiven, is controles invoeren buiten het luchthavengebouw. Vicepremier De Croo vreest evenwel dat "sommige zaken het probleem gewoon verschuiven naar buiten". Justitieminister Geens wees daarbij op de specifieke inplanting van de luchthaven, die slechts langs één kant toegankelijk is. "We moeten vermijden dat er elders flessenhalzen ontstaan", luidde het.

Het idee om politiemensen op te vorderen om zo de heropening mogelijk te maken, is niemand genegen. "Theoretisch kan dat, maar dat is niet het ideale scenario", zei De Croo. CD&V-vicepremier Kris Peeters noemde die piste "juridisch perfect mogelijk", maar denkt dat het "niet wijs" zou zijn. "We moeten met de politie tot een akkoord komen. Het is belangrijk dat de politie volledig meegaat", vindt Peeters. "Als de problemen van technische aard zijn, dan hoop ik dat we er toch uitgeraken."

bron: Belga