"NVO screent jaarlijks 25.000 kandidaat werknemers"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Jaarlijks onderzoekt de Nationale Veiligheidsoverheid (NVO) de veiligheidsrisico's van 25.000 kandidaat-werknemers in bedrijven als de luchthaven van Zaventem. Alleen bij een positieve screening krijgen ze een toegangsbadge. Slechts 1 procent wordt geweigerd, zo schrijft De Standaard. Volgens de luchthavenpolitie zouden vandaag, ruim een week na de aanslag van 22 maart, nog altijd minstens vijftig sympathisanten van Islamitische Staat (IS) op Brussels Airport werken. Zij zouden de terroristen geholpen hebben om de veiligheidsprocedures van de luchthaven te omzeilen.

Kandidaat-werknemers voor de gevoelige zones van de luchthaven ondergaan eerst een 'veiligheidsverificatie'. De diensten van de Nationale Veiligheidsoverheid (NVO), onderzoeken daarbij of een kandidaat in een databank voorkomt. Ze doet dat voor personeel van de luchthaven, maar ook voor dat van de kerncentrales.

Vorig jaar voerde de NVO in totaal liefst 25.000 screenings uit. Het aantal weigeringen en intrekkingen bedraagt ongeveer één procent, omgerekend zo'n 250.

bron: Belga