Europa houdt vast aan terugsturen vluchtelingen vanaf maandag

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ondanks de wankele voorbereiding en de snoeiharde kritiek van vluchtelingenorganisaties rekent de Europese Unie erop dat de terugkeer van vluchtelingen vanuit Griekenland naar Turkije maandag zoals gepland van start kan gaan. Volgens het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken zullen er maandag meteen honderden mensen worden teruggebracht.

Al enkele dagen circuleert het bericht dat maandag een eerste groep van vijfhonderd mensen teruggestuurd zal worden. Een woordvoerder van het ministerie in Berlijn wou zich vrijdag niet vastpinnen op een concreet cijfer. "Maar ga er maar van uit dat een niet-irrelevant en drie cijfers tellend aantal vluchtelingen maandag teruggebracht zal worden", zo verklaarde hij.

Ook de Europese Commissie gaat er nog steeds van uit dat de wettelijke voorwaarden tegen maandag vervuld zullen zijn en dat de terugkeeroperaties van start kunnen gaan. Gepland is dat het Griekse parlement vrijdag het licht op groen zet en ook de Turkse autoriteiten bevestigden dat ze tegen maandag de noodzakelijke maatregelen zullen nemen. "We werken hard om te verzekeren dat het akkoord juridisch solide is", aldus een woordvoerster.

De Commissie onderzoekt intussen de aantijgingen van Amnesty International als zou Turkije vluchtelingen terug naar Syrië drijven. De beschuldigingen worden aangesneden in de contacten met Ankara, luidt het. De woordvoerster erkende dat het terugsturen van vluchtelingen naar oorlogsgebied "een rode lijn" zou zijn. "Er wordt niemand met recht op internationale bescherming naar Turkije teruggestuurd die geen bescherming zal krijgen in Turkije."

Intussen slaakt UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, ook alarm over de hotspots op de Griekse eilanden, waar de levensomstandigheden van vluchtelingen precair zijn en rellen en incidenten gesignaleerd worden. "We weten dat er spanningen zijn, dat er capaciteitsproblemen zijn. We helpen de Griekse autoriteiten om de situatie onder controle te houden", aldus de Commissie.

Het akkoord tussen de Europese Unie en Turkije bepaalt dat alle migranten die na 20 maart illegaal zijn aangekomen in Griekenland teruggestuurd kunnen worden. Voor elke Turkse heropname wordt een andere Syrische vluchteling vanuit Turkije hervestigd in Europa.

bron: Belga