Advocate die klacht indiende tegen België na Parijse aanslagen op bezoek in Brussel

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Frans-Tunesische advocate Samia Maktouf, die meerdere nabestaanden van de terreuraanslagen in Parijs vertegenwoordigt, heeft donderdag in Brussel gewezen PS-kopstuk Merry Hermanus ontmoet. Maktouf had begin maart bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens nog een klacht tegen België ingediend. Ze verwijt ons land ernstige tekortkomingen in het beveiligings- en bewakingssysteem, wat het plegen van de aanslagen in Parijs vereenvoudigd zou hebben. De ontmoeting tussen Maktouf en Hermanus vond om 11.00 uur plaats in de Brusselse gemeente Jette. De advocate wil via haar bezoek een beter inzicht verkrijgen in de institutionele werking van ons land. "Ik ben hier omdat België herhaaldelijk genoemd werd in het onderzoek dat geopend is door het antiterreurcentrum van Parijs. Het is absoluut legitiem dat ik me vragen stel en dat mijn cliënten meer willen weten", zo klinkt het.

De advocate benadrukte wel dat ze haar pijlen niet enkel op België richt. "Men sluit de ogen in België, in Frankrijk en in andere landen. Ik ben advocate in verschillende terroristische dossiers, zoals in de zaak-Merah, en er zijn vele disfuncties. Ik heb ook Frankrijk aangevallen."

Tijdens het bezoek van Maktouf zou ook de rol van Philippe Moureaux, de vroegere burgemeester van Molenbeek, aan bod zijn gekomen. Hermanus was jarenlang de kabinetschef van Moureaux, maar de verhouding tussen hen beiden is al een tijdje vertroebeld. Afgelopen november haalde hij in een open brief aan partijvoorzitter Elio Di Rupo nog fel uit naar de PS én naar Moreaux, die hij "de nuttige idioot van de imams" noemde.

bron: Belga