Politieke chaos in Brazilië

Hoewel de centrumrechtspartij PMDB dinsdag zijn vertrouwen in de Braziliaanse regering heeft opgezegd, weigeren alle ministers van de partij op te stappen. Daarnaast hangt de linkse president Dilma Rousseff een afzettingsprocedure boven het hoofd.
door
Jolien
Leestijd 1 min.

Dinsdag ging de partij van Michel Temer, de Braziliaanse vicepresident, over tot het onmiddellijke vertrek uit de coalitieregering met de Arbeiderspartij van presidente Dilma Rousseff en riep de zes overgebleven PMDB-ministers op om ontslag te nemen. De partij hoopte op die manier de afzetting van presidente Rousseff, die de begroting zou hebben opgesmukt, te bespoedigen. Minister van Toerisme Henrique Alves had maandag al zijn ontslag aangeboden. Vicepresident Temer weigert echter de coalitieregering te verlaten omdat hij nog kans wil maken op het presidentschap, als Rousseff zou opstappen. De ministers willen tezamen de politieke crisis in Brazilië bestrijden, klinkt het

Intussen heeft Rousseff aangekondigd de huidige minister van Sport George Hilton te vervangen door Ricardo Leyser, vier maanden voor de start van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De PRB, de partij van Hilton, had twee weken geleden ook al met de regering gebroken. Hij probeerde nog zijn functie te behouden door van partij te veranderen, maar dat is niet gelukt.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon heeft de Brazilianen opgeroepen «een elegante en harmonieuze oplossing te vinden voor de crisis in hun land».

Foto AFP / E. Sa