Eén op de vier Belgen maakt nooit back-up

Ongeveer een op de vier Belgen heeft nog nooit een back-up gemaakt van persoonlijke gegevens op zijn of haar computer  en bijna de helft raakte al eens digitale privégegevens kwijt. Dat blijkt uit een onderzoek bij ruim 900 particulieren en ongeveer 300 bedrijven door Merak. De databeheerder voerde de bevraging uit in samenwerking met het onderzoeksbureau iVox, naar aanleiding van de World Backup Day op 31 maart.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Belgen blijken het niet te nauw te nemen met de persoonlijke informatie op hun computer. Ongeveer een op de vier Belgen geeft aan die nooit te back-uppen, terwijl 92% het maken van back-ups nochtans belangrijk vindt. Het is dan ook niet onlogisch dat uit dit onderzoek blijkt dat maar liefst 46% van de bevraagden al eens gegevens kwijtraakte en dat bij een op de tien van hen dat al meermaals gebeurde.

Ook wat het back-uppen van smartphones betreft, spreekt Merak van "verontrustende resultaten". Zes op de tien respondenten geven aan niet te weten hoe ze een back-up van hun smartphone moeten maken. Daarbij is ook een opmerkelijk verschil te zien tussen mannen en vrouwen: 40% van de mannen zegt te weten hoe dat moet, terwijl dat bij vrouwen maar 26% is.

"De kans om een gsm of smartphone kwijt te raken, is veel groter dan de kans om een computer of laptop te verliezen. Toch back-uppen we die laatste nauwgezetter", zegt Nicolas Uyttenhove van Merak. "Het is dan wel frappant dat vier op de tien mensen aangeven dat ze er kapot van zouden zijn als ze gegevens van hun gsm of smartphone zouden kwijtspelen."

Niet alleen particulieren, maar ook bedrijven gaan niet voorzichtig genoeg om met hun gegevens, luidt het. Zo maakt 40% van de bedrijven geen dagelijkse back-up en riskeren ze dus dataverlies. Dat is vaak te wijten aan een onduidelijk of onbestaand back-upbeleid.

Foto Pixabay