Live: bewonder 2 Brusselse valkennesten

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het nest van twee valkenparen, een in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel, een ander in de toren van het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe, is vanaf woensdag live via streaming te volgen op de blog slechtvalken.be. Dat deelt het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) mee. Uitzonderlijk liggen er vijf eieren in het nest in de kathedraal - normaal legt een vrouwtjesvalk drie à vier eieren. Vanaf woensdag 30 maart volgt het KBIN het leven van de 2 valkenparen gedurende 7 weken. Zowel de broedperiode, het uitkomen van de eieren als het uitvliegen van de valkjes zal te volgen zijn op de blog. Het nest in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal wordt al 12 jaar gevolgd.

De 14 jaar oude vrouwtjesvalk, die in een 80 meter hoog schoorsteennest in Duitsland werd geboren, komt al 11 jaar naar de kathedraal. Het mannetje, dat geboren werd in de kathedraal in Brussel uit een van haar eieren, vormt al sinds 2011 een paar met zijn moeder.

Aan de voet van de kathedraal bevindt zich een observatiepunt waar ornithologen van dinsdag tot zaterdag, van 12 tot 18 uur, uitleg verschaffen over de slechtvalken. Via een telescoop is het mogelijk er het nest live te observeren.

Het tweede observatieproject in Sint-Pieters-Woluwe is volgens het KBIN opgericht vanwege het grote succes van de vorige edities. Mogelijk kunnen andere gemeenten, zoals Schaarbeek en Ukkel, vanaf volgend jaar deelnemen. Het eerst ei in Brussel komt naar verwachting op 5 april uit. Een week later moet het eerste ei in Woluwe volgen.

bron: Belga