Colombia leidt officiële vredesgesprekken met ELN-rebellen in

door
Belga
Leestijd 2 min.

Kort voor de afronding van de vredesgesprekken met de linkse guerrillabeweging FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) is de Colombiaanse regering ook officiële onderhandelingen begonnen met de kleinere rebellengroep ELN (Nationaal Bevrijdingsleger). De onderhandelaars zijn het woensdag in de Venezolaanse hoofdstad Caracas eens geworden over de fundamenten van de vredesgesprekken. "We willen een eind maken aan het conflict, het politiek geweld beteugelen en de situatie van de slachtoffers centraal stellen", luidt het in een gemeenschappelijke verklaring. Ter discussie staan een wapenstilstand, de schadevergoeding voor de slachtoffers, veiligheidsgaranties voor ELN-strijders en de politieke toekomst van de guerrillabeweging. De gesprekken vinden eerst in Ecuador plaats. Ook in Cuba, Noorwegen, Brazilië en Venezuela zal overlegd worden.

"De onderhandelingen met de FARC en de ELN zijn verschillend, maar beide moeten een einde maken aan het conflict", zei de Colombiaanse president Juan Manuel Santos. "We streven hoopvol naar een einde van het conflict in Colombia. Meer dan ooit moeten we nu verenigd zijn opdat de vrede ook werkelijk wordt."

De Colombiaanse regering voert al meer dan twee jaar verkennende gesprekken met de ELN. De rebellen hadden onlangs als gebaar van goede wil verschillende gijzelaars vrijgelaten. De marxistische guerrillabeweging is begin dit jaar wel een militair offensief begonnen. De rebellengroep zou rond de 2.000 manschappen tellen en is in vijf regio's van het land actief.

In de burgeroorlog tussen regeringstroepen, linkse rebellen en rechtse paramilitairen kwamen in het Zuid-Amerikaans land al meer dan 220.000 mensen om het leven en werden miljoenen mensen verdreven.

Bron: Belga