Aung San Suu Kyi legt eed af als minister van Buitenlandse Zaken

door
Belga
Leestijd 2 min.

Aung San Suu Kyi is benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken van Myanmar, terwijl haar vertrouweling Htin Kyaw de eed aflegde als president. Daarmee werd de macht formeel overgedragen aan de eerste burgerregering in meer dan vijftig jaar. Naast minister van Buitenlandse Zaken wordt Suu Kyi ook nog minister van Onderwijs, minister van Elektriciteit en Energie en minister van het Kabinet van de President. Htin Kyaw is een naaste adviseur van Suu Kyi en al jaren lid van haar partij, de Nationale Liga voor de Democratie (NLD), die bij de verkiezingen 80 procent van de stemmen binnenhaalde. "Ik zou willen benadrukken dat onze regering voorrang zal geven aan nationale verzoening, vrede, sociale en economische ontwikkeling, en een grondwet die democratie en federalisme verleent aan ons land", zo zei Htin Kyaw aan het parlement.

Myanmar stond sinds de staatsgreep van 1962 onder een militair bewind, maar de verkiezingen van november, de eerste vrije verkiezingen sinds 1990, brachten een nieuwe regering aan de macht. Suu Kyi werd ingezworen samen met 17 andere ministers en onder meer de leden van de nationale verkiezingscommissie. Daarnaast legden ook twee vicepresidenten, waarvan een werd voorgedragen door het leger, de eed af in het parlement in Naypyitaw.

President Htin Kyaw volgt oud-generaal Thein Sein op, die sinds 2011 aan de macht was. Onder Thein Sein zette de regering enkele hervormingen in gang die het eens zo geïsoleerde land openstelde voor de buitenwereld, onder meer voor buitenlandse investeringen.

Verschillende belangrijke ministerposten, waaronder Defensie, blijven nog steeds in handen van het leger.

Bron: Belga