Miauwt jouw kat met een accent?

Een team gedragswetenschappers van de Universiteit van Lund in Zweden gelooft dat katten het regionale accent van hun baasje overnemen. Daarom gaan ze nu onderzoeken of er variaties in kattendialecten bestaan in verschillende delen van een land.
door
Charlotte
Leestijd 2 min.

De komende jaren gaan de onderzoekers katten verzamelen vanuit het hele land om informatie te vergaren over de betekenis van hun miauwen. Zij zullen onderzoeken hoe katten variëren in de melodie of intonatie van hun gemiauw wanneer ze 'praten' met andere katten en mensen.

Onder leiding van de fonetisch onderzoekster Susanne Schotz hoopt het team te ontdekken of katten anders reageren op de klanken die hun baasjes gebruiken om hen te kalmeren. Opnames van verschillende menselijke stemmen zullen door verborgen luidsprekers klinken om te zien hoe de katten reageren. In het bijzonder zal onderzocht worden of het miauwgeluid van de katten verandert wanneer ze een nieuwe persoon horen spreken.

"Ik ben uitgehongerd!"

"Als de meeste katten gebruikmaken van soortgelijke melodieën om te zeggen: 'Ik heb een beetje honger, ik wil nu graag een hapje', en ze gebruiken ook vergelijkbare intonaties om te communiceren: 'Ik ben uitgehongerd', dan kunnen beginnen te begrijpen wat ze zeggen", zei Dr. Schotz tegen National Geographic.

"Misschien zullen sommige rassen bepaalde melodische patronen gebruiken, of misschien vocaliseren katten anders naargelang de menselijke dialecten van de verschillende regio's. Als we vaststellen dat katten deze melodieën overnemen, dan kunnen we eigenaars van katten helpen om hun signalen te interpreteren."

De resultaten kunnen ook gevolgen hebben voor de manier waarop mensen omgaan met katten in dierenziekenhuizen en asielen om de beestjes op hun gemak te stellen.

Andere diersoorten

Ook van wolven en dolfijnen wordt gedacht dat ze communiceren met verschillende 'accenten'. Een recente studie van wolven onthulde zelfs dat ze verschillende accenten hebben op basis van hun ras en de locatie waar ze leven. Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge hebben dan weer 21 soorten gehuil onderscheiden die overeenkomen met specifieke subsoorten van het wolvenras. En in november 2013 ontdekten specialisten dat de dolfijnen die leven in bepaalde gebieden voor de kust van het Verenigd Koninkrijk communiceren met unieke geluiden.