Groen licht voor telefoontaps en nachtelijke huiszoekingen, databank wordt betwist

door
Belga
Leestijd 2 min.

Zowat alle partijen in de Kamercommissie Terrorismebestrijding willen dinsdag groen licht geven aan de mogelijkheid tot nachtelijke huiszoekingen in terreurdossiers en het gebruik van telefoontaps in dossiers van illegale wapenhandel. De oppositie plaatst wel vraagtekens bij de oprichting van nog een nieuwe databank in de strijd tegen terreur. Na de aanslagen van 13 november in Parijs kondigde de federale regering achttien nieuwe maatregelen aan. Sommige ingrepen vereisten geen wetswijzigingen, andere wel. De Kamercommissie die speciaal daartoe werd opgericht, buigt zich dinsdag over het eerste wetsontwerp dat klaar is.

Bedoeling is dinsdag ook meteen te stemmen. De steun blijkt ook bij de oppositie groot, zeker voor de invoering van nachtelijke huiszoekingen in terreurdossiers en extra instrumenten voor speurders in dossiers van illegale wapenhandel. Naast meerderheidspartijen N-VA, CD&V, MR en Open Vld spraken ook de PS, sp.a, Groen, Ecolo, cdH en Vlaams Belang zich positief uit.

De oprichting van een nieuwe databank met 'foreign terrorist fighters' botst echter op meer weerstand. "We hebben vandaag uiteraard nood aan een databank met gegevens van terroristen. Maar we hebben er al, we hebben er veel te veel en ze werken niet", hekelde Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke. Ook rond de nachtelijke huiszoekingen riep hij op om "wetgevend voorzichtig" te werk te gaan.

Nachtelijke huiszoekingen en telefoontaps bij wapenhandel zijn dringend nodig, klonk het bij PS-fractieleidster Laurette Onkelinx. "Maar we weten dat de vermenigvuldiging van gegevensbanken al heel wat problemen stelt qua beheer en uitwisseling van informatie", aldus de socialiste, die op dit punt dus grondiger te werk wil gaan in de aangekondigde onderzoekscommissie. CdH-Kamerlid Georges Dallemagne vroeg zich af of er niet meer nood is aan een betere koppeling van de bestaande databanken.

Oppositiepartijen sp.a en Vlaams Belang toonden zich wel over de hele lijn voorstander van het wetsontwerp dat voorligt. Sp.a-Kamerlid en Vilvoords burgemeester Hans Bonte drong er wel op aan dat relevante informatie uit de databanken ook zou terugstromen naar de lokale besturen. Ministers Koen Geens en Jan Jambon gaven te kennen dat een regeling in die zin in de maak is.

bron: Belga