Tienduizenden mensen op straat op veertigste verjaardag van militaire putsch in Argentinië

door
Belga
Leestijd 1 min.

Tienduizenden mensen zijn donderdag in Argentinië op straat gekomen om, onder het motto "Nooit meer!", de staatsgreep van de laatste militaire dictatuur (1976-1983) te herdenken. Mensenrechtenorganisaties en linkse en peronistische (aanhangers van ex-president Juan Perón, red.) groeperingen verzamelden zich voor de hoofdzetel van de regering op de Plaza de Mayo in Buenos Aires. De aanwezigen vroegen een grondig onderzoek naar de misdaden van het militaire regime en naar de participatie van burgers.

Mensenrechtenactivisten drukten hun tevredenheid uit over de door de Amerikaanse president Barack Obama aangekondigde vrijgave van geheime documenten rond de dictatuur. De VS moeten zich ook buiten Guantánamo in Cuba zorgen maken over de mensenrechten, zei de president.

Obama nam tijdens zijn bezoek aan Argentinië samen met zijn collega Mauricio Macri deel aan een herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers van het regime bij het monument Parque de la Memoria in Buenos Aires. Daarna vertrok Obama met zijn familie terug naar de Verenigde Staten, maar stopte eerst nog in Bariloche, in Patagonië, voor een rustpauze.

Tijdens de militaire dictatuur zijn in het Zuid-Amerikaanse land volgens mensenrechtenorganisaties tot 30.000 mensen ontvoerd en vermoord.

bron: Belga