Saoedische journalist tot vijf jaar cel veroordeeld voor tweets

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Saoedische journalist Alaa Brinji is veroordeeld tot vijf jaar cel voor tweets die beledigend zijn voor het Saoedische koningshuis. Dat meldt Amnesty International vrijdag. Brinji zit al bijna twee jaar opgesloten. Hij werd schuldig geacht aan "beledigingen aan de leiders van het land" en "het opjutten van de bevolking tot haat", aldus Amnesty in een communiqué. Hij werd ook veroordeeld voor het belachelijk maken van religieuze figuren van de islam en veiligheidsagenten ervan te beschuldigen betogers in Awamiya gedood te hebben.

Daarnaast werd hij veroordeeld tot een boete van 50.000 rial (12.000 euro) en een reisverbod van acht jaar. De adjunct-directeur bij Amnesty voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, James Lynch, noemt het vonnis in een reactie "absoluut schandalig". "Hij is het voorlopig laatste slachtoffer van de meedogenloze repressie van Saoedi-Arabië tegen vreedzaam protest. Het enige doel lijkt te zijn om elke vorm van kritiek uit te roeien."

Amnesty vraagt dat de straf geannuleerd wordt en dat Brinji onmiddellijk en zonder voorwaarden vrijgelaten wordt. In het internationale klassement van de persvrijheid (2015), opgesteld door Reporters zonder Grenzen, bekleedt Saoedi-Arabië de 164e positie (op 180 landen).

Bron: Belga