Salah Abdeslam wijst Abdelhamid Abaaoud aan als 'verantwoordelijke'

door
Belga
Leestijd 2 min.

Tijdens zijn verhoor op 19 maart door de Belgische federale politie heeft Salah Abdeslam zijn rol in de aanslagen van Parijs geminimaliseerd. Hij huurde de auto's en hotels, op vraag van zijn broer Brahim, maar stelde dat de verantwoordelijke van de aanslagen Abdelhamid Abaaoud is. Dat heeft de Franse tv-zender BFMTV bericht, dat het verhoor naar eigen zeggen kon raadplegen. Tijdens het verhoor in de gevangenis van Brugge gaf Salah Abdeslam details over de organisatie van de aanslagen in Parijs, legt hij uit dat hij op het laatste ogenblik afzag om zich op te blazen en minimaliseert hij zijn banden met Abdelhamid Abaaoud. De man die vier maanden na die aanslagen vorige week vrijdag in Molenbeek bij een politieactie werd opgepakt, beweert de drie kamikazes aan concertzaal Bataclan niet te kennen, maar bevestigt dat "negen personen plus hijzelf" deelnamen aan de aanslagen in Parijs en het Stade de France.

Zijn broer is het centraal element in zijn betrokkenheid bij de operaties. Salah Abdeslam zegt "auto's en hotels te hebben gehuurd, op vraag van zijn broer Brahim", die zichzelf opblies aan 'Comptoir Voltaire'. Het is ook die oudere broer die hem zijn bomgordel overhandigde met het oog op de operatie.

Terwijl zijn naam meermaals opduikt bij logistieke aankopen, beweert Salah Abdeslam dat "telkens hij aankopen (moest) betalen, het geld afkomstig was van Brahim". Bovenal wijst hij naar Abdelhamid Abaaoud als de verantwoordelijke voor de aanslagen. "Ik weet dat via mijn broer Brahim. Hij heeft me uitgelegd dat Abaaoud de verantwoordelijke was. Ik heb Abaaoud in de nacht van 11 op 12 november in Charleroi gezien. Dat is de enige keer in mijn leven dat ik Abaaoud heb gezien", citeert BFMTV. Nochtans werden de twee mannen samen veroordeeld voor beroving in 2010. De tv-zender wijst er op dat er meerdere vertekeningen of feitelijke gaten zitten in de verklaringen van Salah Abdeslam tijdens dat verhoor.

Over de avond van 13 november 2015, waar hij zich met drie andere kamikazes aan het Stade de France moest opblazen, zegt Abdeslam dat hij Bilal Hadfi kende, maar "niet de twee anderen (...) twee Irakezen". "Ik moest als een klant het voetbalstadion binnenkomen. Ik had echter geen ticket", legde hij aan de speurders uit. "Ik heb er van afgezien toen ik de auto parkeerde. Ik heb mijn drie passagiers afgezet en ben vertrokken en reed lukraak". Nadat hij in de metro belandde, nam hij contact op met één persoon: Mohammed Abrini". Volgens het onderzoek contacteerde hij meerdere personen voor twee vrienden hem in Parijs kwamen oppikken, aldus BFMTV.

bron: Belga