Interpol helpt om internationale terroristennetwerken in kaart te brengen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De internationale politieorganisatie Interpol geeft België naar eigen zeggen "analytische en operationele" steun na de terreuraanslagen van dinsdag. Ze wil helpen om potentiële banden met andere individuen en aanslagen wereldwijd in kaart te brengen, klinkt het in een persbericht. Interpol werpt zich op als coördinator van internationale operaties gericht tegen terreurverdachten. Daarbij geeft ze lidstaten de mogelijkheid hun databanken van verdachten en gezochte personen bij te werken en informatie te dubbelchecken. Er is ook aandacht voor de wijze waarop aanslagen werden gepleegd en met welke wapens en explosieven.

Daarnaast is ook de aandacht voor gestolen en vervalste documenten belangrijk, aangezien er steeds vaker in etappes wordt gereisd. "De tienduizenden buitenlandse strijders die van en naar conflictzones reizen, hebben het universum van potentiële bedreigingen uitgebreid. Dat betekent dat de nationale veiligheid van elk land al verder dan de eigen grenzen begint", aldus de secretaris-generaal van Interpol, Jürgen Stock. "Dit toegenomen reizen biedt echter ook extra mogelijkheden tot uitsluiting, in het bijzonder als die individuen al internationaal gemerkt zijn via Interpol."

"Het is een van de grootste prioriteiten van Interpol om antiterreuronderzoeken te ondersteunen, zeker gezien het toenemende aantal landen dat de voorbije maanden aanslagen te verwerken kreeg", aldus nog Stock. Interpol stuurde overigens ook een team naar Brussel om te helpen bij de identificatie van slachtoffers. Die komen immers uit minstens tien verschillende landen.

bron: Belga