"Wellicht geen tijdige doorstroming van informatie"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Er is wellicht geen tijdige doorstroming van informatie geweest vanuit Turkije naar België en binnen België zelf". Dat heeft minister van Justitie Koen Geens verklaard in het VRT-programma Villa Politica. Geens en zijn collega van Binnenlandse Zaken Jan Jambon probeerden de hele nacht de feiten te achterhalen achter de verklaring van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die woensdag had gezegd dat Ibrahim El Bakraoui in de zomer van 2015 was opgepakt aan de grens met Syrië, werd uitgewezen en op een vliegtuig naar Nederland werd gezet. Turkije bracht daarbij ook de Belgische en Nederlandse autoriteiten op de hoogte.

Geens wil de precieze chronologie van de feiten voorbehouden aan de Kamercommissie die vrijdag bijeenkomt, maar op televisie verklaarde hij wel dat al dat er "wellicht geen tijdige doorstroming van informatie vanuit Turkije naar België en binnen België zelf" is geweest. "U kan zich voorstellen dat we niet de hele nacht dat gesprek zouden hebben gehad indien we dachten dat onze diensten volstrekt foutloos zijn geweest", zei hij. De informatie is volgens de minister wel doorgegeven, maar "trager dan men onder die omstandigheden mag verwachten".

Geens beklemtoonde dat hij noch Jambon deze feiten konden kennen. Dat neemt niet weg dat beide ministers hun ontslag hebben aangeboden aan premier Charles Michel. "Uiteindelijk heeft de premier duidelijk gemaakt dat we beter onze verantwoordelijkheid namen door in de regering te blijven. Daar zijn wij ook voluit toe bereid, al wordt dat een harde dobber de volgende maanden in de gegeven omstandigheden."

bron: Belga