Procureur vraagt geen celstraf voor New Yorkse politieman die zwarte man doodschoot

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een New Yorkse procureur vraagt geen celstraf voor de politieman die vorige maand schuldig bevonden werd aan de doodslag op een jonge zwarte man, in een sociaal woonblok in Brooklyn. Dat maakte de procureur woensdag bekend.

De 28-jarige Peter Liang werd op 11 februari door een jury schuldig bevonden aan onvrijwillige doodslag en het begaan van professionele fouten. Daarvoor riskeerde hij 15 jaar cel.

"Meneer Liang heeft geen gerechtelijk verleden en vormt in de toekomst geen enkele bedreiging voor de openbare veiligheid", zo verklaarde de procureur van Brooklyn, Kenneth Thompson. De procureur vraagt vijf jaar met probatie-uitstel, zes jaar huisarrest onder elektronisch toezicht, en een werkstraf van 500 uur.

De politieman van Chinese origine doodde de ongewapende Akai Gurley op 20 november 2014, in de trappenhal van een sociaal woonblok, waar hij met een collega aan het patrouilleren was. Tijdens zijn proces verklaarde Lian dat hij niet wist dat er iemand in de trappenhal was en dat zijn wapen per ongeluk afging. Uit het onderzoek naar het incident bleek dat de kogel eerst een muur raakte, vooraleer Gurley te treffen.

De rechter zal op 14 april Liangs straf bekendmaken.

Bron: Belga