Europese ministers bijeen over strijd tegen terrorisme

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie komen om 16 uur in spoedzitting bijeen in Brussel. Ze steken de koppen bij elkaar om een stand van zaken op te maken van de Europese strijd tegen het terrorisme, twee dagen na de bloedige aanslagen in Brussel en Zaventem. "Terrorisme is internationaal, ook de strijd ertegen moet internationaal zijn", zei de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk bij zijn aankomst. Plasterk zit de vergadering voor. "Na de vreselijke aanvallen in Parijs is een reeks nieuwe plannen gemaakt, nu moeten we ervoor zorgen dat die geïmplementeerd worden. Vanmiddag gaan we nog eens goed de puntjes op de i zetten."

De vergadering is ook bedoeld om de EU-lidstaten de kans te geven zich solidair te verklaren met België en de slachtoffers van het geweld.

"Dit is geen probleem van Brussel of België", zei minister van Justitie Felix Braz van Luxemburg. "Zij moeten geen lessen krijgen van ons." Eerder donderdag had Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker al dezelfde boodschap. "Dat zij die zonder fout zijn, de eerste steen werpen", zei hij in kranteninterviews.

Volgens Braz is het terrorisme geen typisch Belgische kwestie. "Ook andere landen zijn al het doelwit geweest, nog andere kunnen dat in de toekomst nog altijd zijn en dat moeten we samen aanpakken." Politie- en inlichtingendiensten moeten goed samenwerken, aldus Braz, die zich afvraagt of het geen goed idee zou zijn een "Europese antiterreurpolitie" op poten te zetten.

Het ziet ernaar uit dat de ministers het Europees Parlement nogmaals zullen vragen om zo snel mogelijk in te stemmen met de tijdelijke opslag van gegevens van vliegtuigpassagiers (Passenger Name Records, PNR). Ook de Belgische minister van Justitie Koen Geens komt naar het Europees overleg. Het is nog niet duidelijk of minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon aanwezig zal zijn.

bron: Belga