Kappers volgen binnenkort gespecialiseerde opleiding voor kankerpatiënten

De organisatie Institute for Professional Care heeft een opleiding voorgesteld die mensen klaarstoomt om het kapsel van kankerpatiënten te tooien. Op termijn wil de vzw de gespecialiseerde kappersvorming uitbreiden in heel Vlaanderen.
door
Charlotte
Leestijd 2 min.

"Het algemene doel van de opleiding is de kennis, houding en vaardigheden van de dienstverleners te vergroten en tegelijkertijd drempelverlagend te werken voor patiënten", zegt Katleen Vanderbeken van de organiserende vzw Institute for Professional Care. Vorig jaar startte een gelijkaardig pilootproject voor een opleiding schoolheidsspecialist gericht op oncologische patiënten. Tegen eind dit jaar zullen die afgestudeerde schoolheidsspecialisten al in twee ziekenhuizen per provincie aan de slag gaan.

Pruiken en bandanas

In de gespecialiseerde kappersopleiding krijgen de studenten niet alleen lessen over verzorging van hoofdhuid en hoofdhaar, maar ook over de dienstverlening rond pruiken, sjaaltjes of bandanas. "Net als bij de opleiding schoonheidsverzorging voor oncologische patiënten, worden studenten getraind op communicatievaardigheden, maar ze krijgen ook opleiding rond verschillende types kanker, therapieën en nevenwerkingen komen aan bod, maar ook de ziektebeleving, psychosociale zorg", aldus Vanderbeken.

Ziekenhuizen

De opleiding gaat in september voor het eerst van start in het AZ Nikolaas in Sint-Niklaaszal en zal gegeven worden in kleine groepjes met maximum 20 deelnemers. Studenten die slagen, ontvangen een kwaliteitserkenning en -label. Afgestudeerden worden ook geregistreerd in een databank die alle ziekenhuizen, artsen en thuisgebruikers kunnen raadplegen.

Uitbreiding

De organisatie wil de kappersopleiding ook verder uitrollen in Vlaanderen. In Wallonië zal de gespecialiseerde vorming, die net als in Vlaanderen steun krijgt van haar sectorfederatie, later starten.