"Broers El Bakraoui bespioneerden nucleaire topman"

Volgens een politiebron is door Salah Abdeslam en zijn kompaan ‘Amine Choukri' tijdig te arresteren,
door
Jolien
Leestijd 2 min.

vermoedelijk een nog grotere aanslag vermeden. Dat schrijft de krant La Dernière Heure. Zo werd de nucleaire topman bespioneerd door de broers El Bakraoui, die achter de aanslagen in Brussel zitten.

Tijdens een huiszoeking in december troffen Belgische speurders een verdachte video aan. Hierop was de gevel te zien van de woning van een persoon met een functie in de nucleaire sector. De video duurt in totaal zo'n twaalf uur lang en toont het doen en laten van de man. De camera zat verborgen in een struik in de straat. Op één van de beelden is ook te zien hoe twee mannen in een getinte wagen de camera komen oppikken. Volgens La Dernière Heure zou dat duo de broers El Bakraoui geweest zijn.

Na bekendmaking van de informatie werden op 17 februari 140 militairen naar de kerncentrales gestuurd om de veiligheid te garanderen. Mogelijk had het tweetal plannen om een aanslag te plegen op de kerncentrales in ons land, maar hebben ze hun plannen gewijzigd na de arrestaties van Salah Abdeslam en ‘Amine Choukri'. “De terroristen voelden zich opgejaagd en hebben een nieuw en ‘makkelijker' doelwit gekozen”, klinkt het. Een 'makkelijker' doelwit zoals een luchthaven of een metrostel.

“We wisten dat dit zou gebeuren”, zegt een politiebron aan La Dernière Heure. “Door de druk van de politiediensten hebben de terroristen hun aanslagen waarschijnlijk eerder uitgevoerd dan gepland. Ook al is het onmogelijk om zulke aanslagen helemaal te voorkomen, kunnen we wel zeggen dat het nog veel erger was geweest als ze hun originele plan hadden kunnen uitvoeren.”

Ibrahim El Bakraoui blies zich dinsdag op in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem en Khalid in het metrostation Maalbeek. Ook uit het testament van Ibrahim dat dinsdagavond op een laptop in een vuilbak op straat in Schaarbeek werd gevonden, blijkt dat de man zich opgejaagd voelde. “Ik weet niet meer wat ik moet doen. Ik word overal gezocht en voel me nergens nog veilig. Ik ben bang om in de gevangenis te belanden”, stond te lezen.