Wasvoorschriften: zo voorkom je alle ongelukjes tijdens het wassen

door
Kevin
Leestijd 2 min.

Kijk je voor elke wasbeurt de labels in je kleding na of zijn die driehoekjes en vierkantjes net hiërogliefen voor jou? Ze zien er op het eerste zicht niet eenvoudig uit, maar wasvoorschriftlabels zijn erg logisch en bovendien ontwikkeld volgens internationale richtlijnen. De symbolen hebben overal dezelfde betekenis, dus zo weet je perfect hoe je kledij die je eender waar ter wereld kocht moet wassen. Daarnaast is een goede voorbereiding het halve werk. Dankzij Samsung, ook een expert op het vlak van wasmachines, kunnen we je een overzichtje geven zodat kledij en machine nooit nog problemen met elkaar zullen hebben.

Voorschrift 1: lees de labels!

Ze zitten niet voor niets aan je kledij en als je ervan afwijkt sta je natuurlijk zelf in voor de gevolgen. De wassymbolen en labels zijn ontwikkeld door Ginetex, The International Association for Textile Care Labelling. Wie alle wassymbolen wil ontcijferen, kan de onderstaande tabel bestuderen. Je kan natuurlijk ook de app van Ginetex installeren op je smartphone. Zo ben je altijd en overal zeker van je stuk!

Voorschrift 2: verdeel en heers

Verdeel je was volgens kleur en textielsoort in de volgende categorieën: gekleurde was, witte was, lichtgekleurde was en delicate stoffen (zoals kanten of zijden ondergoed en diverse wolsoorten). Witte en lichtgekleurde was kan je eventueel samenvoegen om maar één was te draaien in plaats van twee. Zo bespaar je energie en water.

Je moet de wastrommel ook niet tot de nok toe vullen. Hoe meer je erin propt, hoe meer je kleren zullen kreuken en bovendien zal het wasmiddel zich minder goed verspreiden. Half leeg is ook niet aan te raden, maar propvol moet niet.

Voorschrift 3: goede voorbereiding

Zorg dat de kledingstukken goed uitgevouwen en losgeschud zijn voordat je ze in de wastrommel stopt. Jeansstoffen en kleding met applicaties keer je best binnenstebuiten voordat je ze in de machine steekt. Kijk bij broeken zeker nog eens na of de zakken leeg zijn en sluit de ritsen. Ritsen kunnen immers andere kleren beschadigen. Voor delicate materialen gebruik je best een waszak, al kan die ook dienen om sokken bij elkaar te houden. Als je kampt met echt hardnekkige vlekken, kan ze behandelen voordat je de wasmachine aan het werk zet.

Voorschrift 4: De temperatuur

De wastemperaturen die zijn aangegeven in het wassymbool, duiden op de maximale temperatuur. Uit milieuvriendelijke overwegingen kan je kiezen voor een lagere temperatuur. Veel wasmachines en –producten zijn daar vandaag de dag al op afgestemd. Voor erg vuile witte of lichtgekleurde was is het soms aan te raden om tot op 60°C te wassen. Probeer de frequentie daarvan, afhankelijk van de gezinssamenstelling en de hoeveelheid was, te beperken tot eens per maand of eens per week.