"De Wever werkt rekrutering IS in de hand"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bart De Wever bereidt met zijn uitlatingen de volgende rekruteringsronde van IS voor. Dat zegt Zakia Khattabi, covoorzitter van Ecolo, in een reactie op een interview met de N-VA-voorzitter. N-VA-voorzitter Bart De Wever voelt naar eigen zeggen vooral woede na de aanslagen in Brussel en bij de nasleep ervan. Dat zei hij aan VTM NIEUWS. "Heel sterke woede dat zoiets kan gebeuren. Dat mensen die hier zijn geboren zoiets doen, mensen die hier heel goed verzorgd zijn hun hele leven lang, veel beter dan waar ook ter wereld." De Wever sprak ook zijn woede uit omdat de daders volgens hem "dikwijls nog vanuit hun eigen gemeenschap gesteund worden" en omdat er nog mensen protesteren wanneer terreurverdachten gearresteerd worden.

"Zelfs in zijn eigen rangen, in hoofde van Jan Peumans of Jan Jambon, lijkt men te hebben begrepen dat het nu zaak is nationale eenheid te vormen", reageert Khattabi. "Hij, daarentegen, kiest ervoor om verdeeldheid te zaaien door één gemeenschap te viseren. IS bouwt op dergelijke verdeeldheid."

De feiten bewijzen dat de terroristen verenigd werden door een crimineel milieu, aldus de covoorzitter. "IS rekruteert jongeren door hen te laten geloven dat ze geen deel uitmaken van de nationale gemeenschap."

"Wie viseert De Wever", vraagt Khattabi. "Hij laat de twijfel regeren. Er waren ook mensen van de moslimgemeenschap in de metro en op de luchthaven. De gemeenschap waarover hij het heeft bestaat niet, het gaat om criminelen die elkaar beschermen."

bron: Belga