Amnesty vraagt Washington en Londen geen wapens te leveren voor gebruik in Jemen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Amnesty International heeft de Verenigde Staten en Groot-Brittannië opgeroepen af te zien van iedere transfer van wapens die in de oorlog in Jemen worden gebruikt. Die oorlog wordt getekend door "ernstige schendingen" van het internationaal humanitair recht. Human Rights Watch (HRW) lanceerde een soortgelijke oproep aan Washington en Londen, maar ook Parijs, om de verkoop van wapens aan Saoedi-Arabië te stoppen. Op die manier moet het land "niet alleen de illegale luchtaanvallen in Jemen beperken maar ook onderzoek voeren op een geloofwaardige manier naar de schendingen" van het humanitair recht.

"De Verenigde Staten en Groot-Brittannië - de grootste wapenleveranciers aan Saoedi-Arabië - en andere staten bleven transfers toestaan van wapens die zijn gebruikt om ernstige schendingen te begaan en mogelijk te maken, en een ongeziene humanitaire crisis te veroorzaken", aldus Amnesty International.

"Het is tijd dat de wereldleiders hun economische belangen niet langer voorop plaatsen", aldus de organisatie voor de bescherming van de mensenrechten. Die roept de VN-Veiligheidsraad op tot een "globaal en totaal embargo" op de transfer van wapens voor gebruik in Jemen.

In een persbericht betreurt HRW ook dat "gedurende het afgelopen jaar de regeringen die Saoedi-Arabië bewapenen overtuigende bewijzen dat de luchtaanvallen van de coalitie honderden burgers in Jemen hebben gedood, hebben verworpen of geminimaliseerd".

bron: Belga