SBS krijgt 10.000 euro boete van VRM wegens uitzenden reclame tijdens "Star Wars"-film

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) heeft SBS Belgium een boete van 10.000 euro opgelegd omdat er tijdens de uitzending van de film "Star Wars: the Empire strikes back" van 11 december 2015 op VIER gedurende zeven seconden in de rechterbovenhoek van het beeldscherm een geanimeerde projectie toegevoegd werd met "Star Wars"- figuren, het "Star Wars"-logo, de tekstuele vermelding "The force awakens" en de tekstuele vermelding "vanaf 16 december in de bioscoop". De VRM is van oordeel dat deze geanimeerde projectie, uitgezonden in de vorm van commerciële communicatie (reclame) tijdens de speelfilm, niet gemakkelijk als zodanig herkenbaar is.

"Bijgevolg heeft SBS de bepalingen van artikel 53 van het Mediadecreet geschonden, waarin bepaald wordt dat commerciële communicatie en boodschappen van algemeen nut gemakkelijk als zodanig herkenbaar moeten zijn", zo luidt het.

De omroeporganisatie voert aan dat de boodschap moet worden beschouwd als reclame en geen vorm van sponsoring betreft. Volgens SBS is die vorm van commerciële communicatie als zodanig gemakkelijk herkenbaar voor de kijkers. Voorts wijst SBS er op dat de boodschap slechts eenmalig, in klein formaat, afzonderlijk, in de rechterbovenhoek van het beeldscherm werd getoond, waardoor de boodschap visueel afgescheiden wordt van de speelfilm zelf.

bron: Belga