Obama ontmoet Cubaanse staatsleider Raúl Castro

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse president Barack Obama is voor een historisch overleg samengekomen met de Cubaanse staatsleider Raúl Castro. Beide politici drukten elkaar hartelijk de hand in het Paleis van de Revolutie in Havana om aansluitend verder in te gaan om het eind 2014 begonnen toenaderingsproces, dat Obama nog voor het einde van zijn presidentschap in januari 2017 wil rond krijgen. Voor Obama heeft enkel Calvin Coolidge in 1928 als president van de Verenigde Staten een bezoek gebracht aan de Caraibische staat. Na de revolutie van 1959 en de verandering naar een socialistische staat heerste er decennialang vijandschap tussen beide landen. Cuba werd een bondgenoot van de Sovjetunie en in 1962 stond de wereld op het randje van een atoomoorlog na de stationering van Sovjetraketten op Cuba.

Obama en Raúl Castro ontmoetten elkaar een eerste keer in april 2015 tijdens de Amerikaanse top in Panama, een tweede keer in de marge van Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in de herfst van vorig jaar. Een ontmoeting tussen Obama en de revolutionaire leider Fidel Castro is niet gepland.

Cuba vraagt als volgende stap de complete opheffing van het handelsembargo en de teruggave van de sinds 1903 onder Amerikaanse controle staande militaire basis Guantanamo. Obama wil naar eigen zeggen ook de volgens hem nog steeds kritieke mensenrechtensituatie aankaarten.

Naar aanleiding van het bezoek werden volgens activisten rond de 180 "dissidenten" tijdelijk opgepakt, de meesten onder hen werden na enkele uren weer vrijgelaten.

Bron: Belga