Abdeslam wil spijtoptant worden

door
Belga
Leestijd 1 min.

Nu hij gearresteerd is, wil Salah Abdeslam spijtoptant worden. In België bestaat daarover nog geen wetgeving, maar zijn advocaat Sven Mary acht het waardevol om met het parket te praten over een statuut als spijtoptant. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. "Ik was erbij op de 13de november in Parijs en ik zou mezelf opblazen, maar ik deed het uiteindelijk niet. Omdat ik het niet kon." Tegen de verwachtingen in heeft de meest gezochte terrorist van Europa dan toch niet gezwegen. Volgens zijn advocaat zijn de beweringen van Salah Abdeslam (26) geloofwaardig en verdedigbaar én zou het zeer nuttig zijn als hij de kans krijgt om te praten.

"Mijn cliënt kan immers helpen om de aanslagen écht op te helderen", zo citeert Het Laatste Nieuws Sven Mary. "Het zou jammer zijn, mochten we niet naar hem willen luisteren. Als Abdeslam nog een toekomst heeft, dan wel die als spijtoptant." In ruil zou hij uiteraard strafvermindering willen krijgen.

Het ziet er niet naar uit dat het Franse gerecht hem die kans wil geven. De Parijse procureur interpreteert de bekentenissen van Salah Abdeslam als het begin van een lepe verdedigingsstrategie: "We moeten zeer voorzichtig zijn met wat hij zegt", aldus de magistraat.

bron: Belga