Proces tegen strengreligieuze jood wegens moord tijdens Gay Pride Parade

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een ultraorthodoxe jood heeft afgelopen zomer tijdens een Gay Pride Parade in Jeruzalem een zestienjarige jongen doodgestoken. Nu staat hij voor een rechtbank in Jeruzalem terecht. De fanaticus had nog zes andere mensen op een manifestatie van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LGBT) met een mes verwond vooraleer de politie hem overmeesterde. Als verklaring voor zijn daad zei hij dat de Gay Pride een "provocatie van God" is. De eerste getuige van vandaag beschreef het bloedbad van 30 juli vorig jaar. Indien de dader geen ultraorthodoxe jood was geweest, had de politie hem onmiddellijk doodgeschoten, meende de getuige volgens de Jerusalem Post. Enkele weken later werd "elke persoon doodgeschoten, die een mes trok, ook als die geen enkele bedreiging meer vormde voor de bevolking", zei hij met het oog op de mesaanvallen van Palestijnen op Israëli's.

De advocaat van de beklaagde argumenteerde dat zijn cliënt niet de intentie had om mensen te doden, enkel om hen te verwonden. De openbare aanklager verwees die argumentatie naar de prullenbak en kondigde getuigenissen aan, die kunnen bewijzen dat de dader wel degelijk de intentie had om te moorden.

Na de dodelijke aanslag werd de politie beticht van zware nalatigheden, omdat ze de dader niet nauwlettend in het oog had gehouden. Die was pas drie weken voor het bloedbad uit de gevangenis ontslagen. Daar had hij na een mesaanval op deelnemers van een gelijkaardig Gay Pride in 2005 tien jaar cel uitgeboet. Volgens de aanklacht had hij de moord gepland en daarvoor een 15 centimeter lang keukenmes aangeschaft.

bron: Belga