Busongeval in Spanje kost dertien studenten het leven

Bij een zwaar busongeval in het noordoosten van Spanje zijn dertien jongeren om het leven gekomen. Zeker veertig mensen raakten gewond, waaronder één Belg. Een tweede Belg bleef ongedeerd.
door
Jolien
Leestijd 2 min.

Het ongeval vond plaats op een snelweg vlakbij de Spaanse stad Tarragona. Onder de dodelijke slachtoffers bevinden zich hoofdzakelijk Erasmusstudenten, ingeschreven aan de universiteit van Barcelona. Ze zijn tussen de 22 en 29 jaar oud. De bus reed samen met vier andere bussen terug naar Barcelona, nadat de studenten naar de opening van het volksfeest ‘Las Fallas' in Valencia waren geweest. Meer dan veertig inzittenden raakten gewond. Er zaten ook twee Belgen op de bus. Eén ervan is lichtgewond, de andere is ongedeerd. Naast de bestuurder en de passagier van de auto heeft ook de buschauffeur het ongeluk overleefd met lichte verwondingen. Hij reed niet onder invloed.

Volgens de Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken Jordi Jané wijst alles erop «dat een menselijke fout van de buschauffeur de oorzaak van het ongeluk is geweest». De bus is afgeweken naar de rechterkant van de autostrade, waardoor de chauffeur bruusk zijn stuur omgooide. Hierdoor kwam de bus op de tegenoverliggende rijbaan terecht, botste het tegen een personenwagen en bleef de bus op zijn kant liggen. Naar verluidt reed de verongelukte bus als laatste in de rij, waardoor de andere studenten het nieuws pas vernamen nadat ze hun bestemming bereikten.

Nationale rouw

De Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont heeft twee dagen van nationale rouw afgekondigd. De Spaanse koning Felipe VI en koningin Letizia hebben hun medeleven betuigd aan de families van de doden en gewonden. «Onze gedachten en steun gaan uit naar de families van de slachtoffers en gewonden van het ongeval.»

Foto AFP / P. Barrena