Antiterreuractie - Federaal parket verheugd dat Salah Abdeslam levend werd opgepakt

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het federaal parket toonde zich vrijdagavond meer dan tevreden dat de voortvluchtige Salah Abdeslam levend en wel kon opgepakt worden. "Er lag na de aanslagen in Parijs toch een zekere druk op onze schouders, die nu gedeeltelijk is weggenomen", zegt parketwoordvoerder Eric Van Der Sypt. "Dat hij levend kon gearresteerd worden, is te danken aan het opmerkelijke werk van de politiediensten. We bedanken ook een aantal media die bepaalde informatie die bij hen gekend was, op onze vraag niet hebben verspreid." Het scheelde immers geen haar of de operatie van vrijdagnamiddag had op een fiasco kunnen uitdraaien. Verschillende binnenlandse media waren al enige tijd op de hoogte van het feit dat de vingerafdrukken van Salah Abdeslam aangetroffen waren in de flat in de Driesstraat in Vorst maar brachten dat nieuws niet, op vraag van het federaal parket. Een Frans medium lanceerde het bericht vrijdagnamiddag wel.

"We hadden liever gehad dat dat niet was gebeurd", zegt federaal parketwoordvoerder Eric Van Der Sypt. "Deze hele operatie had anders kunnen aflopen. Dat hij levend is opgepakt, is te danken aan het professionele werk van de speciale eenheden, wiens eerste missie het altijd is om verdachten levend in te rekenen. We willen ook wijzen op het opmerkelijke werk van de federale gerechtelijke politie van Brussel, die vier maanden lang onafgebroken naar Salah Abdeslam heeft gezocht."

Met de arrestatie van Abdeslam is het doek over het onderzoek nog lang niet gevallen, waarschuwt het federaal parket wel. "Salah Abdeslam is zeker een belangrijke verdachte maar er zijn in dit dossier nog andere, minstens even belangrijke figuren die al eerder opgepakt werden en andere die nog op de vlucht zijn."

bron: Belga