Duiven meten luchtkwaliteit in Londen

In de Britse hoofdstad vliegen deze week een tiental duiven in de lucht met een rugzakje op hun rug. Hierin zitten sensoren, die de luchtvervuiling in Londen meten. Het project wil meer bewustzijn creëren over de gevolgen van vervuilde lucht.
door
Jolien
Leestijd 2 min.

In een stad worden de grijze vogels vaak als een last beschouwd, maar in het Pigeon Air Patrol-project bewijzen de dieren hun nut. Het project bestaat erin dat een tiental duiven uitgerust zijn met speciaal rugzakje, waarin sensoren zitten die stikstof, ozon en vluchtige stoffen zoals ammoniak, butaan en propaan kunnen meten. «Luchtvervuiling is een groot schandaal. Een gezondheids- én milieuschandaal voor mensen... en duiven. We maken het onzichtbare zichtbaar», zegt initiatiefnemer Pierre Duquesnoy tegen The Guardian. Het idee van Duquesnoy werd bekroond op het Londen Design Festival.

Naast het in kaart brengen van de luchtvervuiling in de Britse hoofdstad wil het Pigeon Air Patrol-project voornamelijk bewustzijn creëren voor het probleem. Zo heeft een studie van het King's College in Londen vorig jaar aangetoond dat per jaar zo'n 9.500 mensen in Groot-Brittannië sterven aan de gevolgen van de vervuilde lucht in Londen. Daar wil Duquesnoy iets aan doen. «We hebben het vaak over luchtvervuiling in Peking of andere steden, maar er zijn dagen in het jaar dat de vervuiling in Londen groter is dan in Peking.» Wie de duiven wil volgen, kan een kijkje nemen op het Twitteraccount @PigeonAir.

Our #PigeonAir patrol are all roosting and we're signing off for tonight. Goodnight London - see you in the morning! pic.twitter.com/R8MkU1Gz1V

— Pigeon Air Patrol (@PigeonAir) 14 maart 2016