Race Witte Huis - "Relschoppers zijn aanhangers van Sanders"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft ook zaterdag, een dag nadat hij in Chicago een bijeenkomst moest annuleren vanwege rellen tussen voor- en tegenstanders, te kampen gehad met protesten tijdens verkiezingsmeetings in Ohio en Kansas. Hij beschuldigde de Democraat Bernie Sanders ervan dat hij zijn mensen niet in toom kan houden. In Vandalia, Ohio, probeerde een man het podium te bestormen waar Trump een toespraak hield en in Cleveland, eveneens in Ohio, moesten de veiligheidsdiensten tussenkomen toen manifestanten Trump probeerden te onderbreken. "Hey, kijk, het is een Bernie-persoon", grapte Trump toen de manifestanten naar buiten werden begeleid. "Hou je mensen in toom Bernie." Hij verklaarde ook dat de manifestanten "slecht mensen" zijn. Later op de avond verklaarde Trump bovendien dat de man die hem probeerde aan te vallen in Vandalia waarschijnlijk banden had met terreurgroep Islamitische Staat. 's Avonds verzamelden zich ook nog eens talrijke manifestanten voor een gebouw in Kansas City (Missouri), waar Trump eveneens een toespraak hield. Ze werden echter tegengehouden door barrières van voorstanders van Trump.

Bij het campagneteam van Sanders klonk het dat er geen bewijzen waren dat er personeel van Sanders betrokken was bij het organiseren van de protesten, en noemt met Trump een "pathologische leugenaar".

Vastgoedmagnaat Trump voert al sinds het begin een controversiële campagne voor het presidentschap, waardoor hij l talrijke mensen tegen de borst heeft gestuit. Hij wordt er bovendien van beschuldigd tijdens zijn campagne te hebben aangezet tot geweld.

De Democratische kandidate Hillary Clinton noemde Trumps retoriek "politieke brandstichting" en zei dat zijn "lelijke retoriek die verdeeldheid zaait" en een aanmoediging is van geweld, "verkeerd en gevaarlijk" is.

En ook de andere Republikeinse kandidaten zijn streng voor Trump. Marco Rubio noemde hem in een interview een "dictator uit de derde wereld", die "het land gevaarlijk dicht bij zijn kookpunt brengt". John Kasich vernoemde Trump niet expliciet, maar stelde wel dat er in de VS geen plaats is voor nationale leider die "aast op de angst van de mensen". Ted Cruz, die als enige nog wat tegengewicht kan leveren voor Trumps succesvolle race naar de Republikeinse nominatie, zei dan weer dat Trumps campagne "vast en zeker geweld aanmoedigt" en een omgeving heeft gecreëerd dat een "smerig discours" aanmoedigt.

Zelf zei Trump vrijdag aan CNN dat hij niet de bedoeling heeft om geweld aan te moedigen tijdens zijn bijeenkomsten. Op Twitter verklaarde hij later dat de manifestanten in Chicago "de rechten van het eerste amendement hebben geschonden" en "Amerika energie hebben gegeven".

bron: Belga