Parijs-Nice - Geraint Thomas realiseert kinderdroom

door
Belga
Leestijd 2 min.

Geraint Thomas (Team Sky) moest er hard voor knokken zondag op de Col d'Eze, maar heeft wel de eindzege beet in Parijs-Nice, met vier seconden voorsprong op Alberto Contador, die hem fel bestookte. "Vanavond ga ik me bezatten", reageerde de 29-jarige Welshman. "Dat heb ik wel verdiend." Een etentje met de ploegmaten en ook zijn echtgenote staat zondagavond op het programma van Geraint Thomas, in Monaco, waar hij woont. "Ik heb mijn vrouw een tijdje niet gezien. We wonen nochtans vlakbij Nice, in Monaco, maar ik heb haar gevraagd om niet langs te komen en de koers te volgen via de televisie. Ze is een beetje mijn zwarte kat. Telkens als zij er bij is, gebeurt er iets, dus wilde ik haar er liever niet bij. Ik ga ervan profiteren vanavond, goed feesten, want een dag zoals vandaag maak je niet vaak mee."

Thomas houdt van de Koers naar de Zon, als kind al. "Toen ik 13 of 14 jaar was liep ik na school snel naar huis om de laatste 20 kilometer nog te zien op televisie. Daarna koerste ik op de piste, nooit dacht ik dat ik zelf op het podium zou staan. Ik vond het een mooie koers. Ik kwam naar hier met de ambitie om te winnen. Dat ik dat ook realiseer, betekent veel voor mij."

Thomas had het niet gemakkelijk in de slotetappe en werd vooral door Alberto Contador belaagd. "Hij maakte er een harde koers van. Uiteindelijk, op 1 kilometer van de top van de Col d'Eze ging ik niet meer vooruit, wilden de benen niet meer mee. Ik kraakte, daar dacht ik dat alles verloren was, maar mijn ploegmaat Sergio Henao leverde ongelooflijk werk. Hij bleef bij mij, steunde me en in de afdaling heeft hij enorm veel werk geleverd en kwamen we sterk terug. Ik had bij de start gevraagd om een groot verzet te plaatsen, een 54, speciaal voor de afdaling en dat heeft geloond. Dit is geweldig. Het is mijn grootste overwinning in mijn carrière tot nu toe (vorig jaar won hij E3 Harelbeke). Om Contador, één van de grootste klassementsrenners ooit, en Richie Porte, die bijna elke koers die hij vorig jaar reed won, voor te blijven. Ik kan het bijna niet geloven. Dit maakt me enorm gelukkig."

.

bron: Belga