Tommelein voert sociale flitscontroles op

door
Belga
Leestijd 2 min.

Fraudegevoelige sectoren zoals de bouw en de horeca mogen zich dit jaar regelmatig aan aangekondigde controles verwachten. Die sociale flitscontroles zijn één van de meest opvallende maatregelen in het actieplan 2016 voor de strijd tegen sociale fraude en sociale dumping, dat vandaag groen licht kreeg van de ministerraad. "Ik geloof rotsvast in het ontradend effect", zegt bevoegd staatssecretaris Bart Tommelein (Open Vld). De strijd tegen sociale fraude leverde de overheid vorig jaar 180 miljoen euro op. Dat is een stijging met 30 procent tegenover 2014 en het hoogste cijfer ooit, licht Tommelein toe. Hij merkt tevreden op dat zeventig procent van de punten uit het actieplan van vorig jaar volledig is uitgevoerd, terwijl 26 procent nog in uitvoering is.

Het nieuwe actieplan bouwt voort op zijn voorganger. De staatssecretaris kondigt een verderzetting van de sectorale aanpak aan. "We voeren de plannen voor eerlijke concurrentie in de bouw- en transportsector uit en starten nieuw overleg op met de land- en tuinbouwsector, de bewakingssector en met de OCMW's".

Naast de opvoering van de sociale flitscontroles schroeft Tommelein ook het vooropgestelde aantal controles op sociale dumping op. "Het opsporen van onwettige gedetacheerde werknemers is een prioriteit. Onze gespecialiseerde provinciale cellen zullen een derde meer controles uitvoeren dan vorig jaar", luidt het.

Eerder raakte al bekend dat de sociale inspectiediensten meer controles zullen uitvoeren in de horeca, en dan specifiek in zaken die nog niet over een witte kassa beschikken. Het eerste kwartaal treden de diensten veeleer begeleidend op. Die gedoogperiode loopt op 1 april af.

De inspectie zal gebruik maken van een checklist, die op de website van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) ter beschikking zal zijn. "Op die manier voeren we een systeem van zelfcontrole in. Horecazaken kunnen aan de hand van die checklist zelf nagaan of ze in orde zijn", aldus de staatssecretaris. Bedoeling is de sector te responsabiliseren door hem te informeren over de sociale wetgeving en door transparant te zijn over wat minimaal wordt gecontroleerd.

bron: Belga