Vredesakkoord in Colombia mogelijk uitgesteld

door
Belga
Leestijd 1 min.

De voor 23 maart geplande ondertekening van het vredesverdrag tussen de Colombiaanse regering en rebellengroep Farc, die een einde moet maken aan meer dan een halve eeuw burgeroorlog in het land, zal waarschijnlijk worden uitgesteld. De rebellen willen meer tijd en ook de minister van Binnenlandse Zaken, Juan Fernando Cristo, geeft toe dat er over een aantal details nog verder gesproken moet worden. Maar uiterlijk in mei verwacht hij een akkoord. De regering en de Farc onderhandelen al sinds eind 2012 over de voorwaarden voor vrede in Havanna, in Cuba. Op 23 september vorig jaar was er daar de historische handdruk tussen de Colombiaanse president Juan Manuel Santos en Farc-leider Rodrigo Londoño, alias "Timochenko". De bedoeling was toen om binnen de zes maanden een vredesverdrag te sluiten, maar dat blijkt niet meer haalbaar. Er is iets meer tijd nodig.

Over een aantal punten werd al een akkoord bereikt, zoals gerechtigheid voor slachtoffers, landhervormingen, politieke deelname van ex-rebellen of de strijd tegen de drugshandel. Maar over andere aspecten zoals ontwapening is er nog geen akkoord.

Bij de burgeroorlog in het Latijns-Amerikaanse land, het langstlopende op het continent, kwamen meer dan een kwart miljoen mensen om en werden er miljoenen verdreven. Naast de Farc-rebellen, die nog zo'n 8.000 leden zouden tellen, is er ook nog een andere rebellengroep actief: ELN, die niet aan de vredesonderhandelingen deelneemt.

bron: Belga