Experts vragen om rugby zonder tackles

Zeventig dokters en gezondheidsexperts vragen in een open brief extra aandacht voor de gevaren van rugby. De contactsport veroorzaakt jaarlijks veel gewonden, waaronder ook heel wat leerlingen.
door
annemie
Leestijd 1 min.

De schrijvers van de brief hekelen dat de hevige sport vaak op school gegeven wordt tijdens de lessen Lichamelijke Opvoeding. Daar zouden de leerlingen volgens hen niet genoeg gecoacht worden, waardoor ze in het wilde weg iets doen wat op de sport lijkt. Daarbij worden al eens schouders ontwricht, kruisbanden gescheurd en hersenschuddingen opgelopen.

De artsen en gezondheidsexperts richtten zich daarom aan het ministerie van Volksgezondheid met de vraag om voortaan rugby zonder lichamelijk contact te doceren op school. Daarbij zouden onder andere de tackles achterwege moeten blijven.

Wie toch gewond raakt, mist vaak meerdere lessen op school en heeft een grotere kans op de ontwikkeling van een chronisch letsel. In het Verenigd Koninkrijk zijn er al scholen waar de leerlingen enkel rugby mogen spelen zonder lichamelijk contact.

Foto: Pixabay