Meer dan honderd zeeleeuwen aangespoeld in Chili

De afgelopen drie maanden hebben biologen meer dan 100 dode zeeleeuwen geteld aan de kusten van Chili. Dit bedroevend tafereel is te wijten aan het natuurverschijnsel El Niño. Bovendien zijn de meeste aangespoelde zeeleeuwen pups.
door
delphine
Leestijd 1 min.

Volgens wetenschapper Carlos Guerra-Correa is de grootste boosdoener El Niño. Dit natuurverschijnsel doet zich elk jaar voor in de Stille Zuidzee waardoor warm water toestroomt bij de Chileense kust. Aangenaam zou je denken, maar voor zeeleuwen is dat niet zo. Het water bevat niet hetzelfde voedzame plankton als koud water waardoor de voedselketen van de dieren verstoord wordt.

Puppies

“De verhongering heeft grote effecten op zwangere zeeleeuwvrouwtjes. Door de ondervoeding krijgen ze snel een miskraam of sterven de pups bij de geboorte”, aldus onderzoeker Guerra Correa. Sommige pups hadden zelfs nog een navelstreng rond hun lichaam en eentje werd gevonden samen met de placenta.

Alles wijst er op dat overbevissing het probleem alleen maar erger maakt. “Door een te grote visvangst worden andere belangrijke voedingsstoffen uit het water gefilterd en is er bijna geen plankton meer over”, getuigen de bezorgde onderzoekers.