Ex-topman van Belgacom Didier Bellens overleden

Didier Bellens, de vroegere topman van Belgacom, is op 60-jarige leeftijd overleden. Zijn periode bij Belgacom werd gekenmerkt door heel wat polemiek en aanvaringen met de regering.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

Bellens overleed gisterochtend volgens Franstalige media na een langdurige ziekte. Hij werd in 2003 de topman van Belgacom, het huidige Proximus. Maar in 2013 kwam Bellens in opspraak en moest hij het bedrijf verlaten.

Hobbelig parcours

Bellens volgde bij Belgacom John Goossens op. Zijn managementcapaciteiten oogstten in het begin veel lof, maar hij werd ook het onderwerp van kritiek. De CEO kwam in een slecht daglicht te staan door zijn hoge loon en de vijandige overname van Telindus, een bedrijf waar Bellens zelf aandeelhouder van was geweest. In 2009 werd zijn mandaat verlengd, maar Bellens bleef om de verkeerde redenen in het nieuws komen.

In 2011 werd hij beschuldigd van passieve corruptie en moest hij voor een Kamercommissie verschijnen omwille van een zaak rond het ontslag en de herbenoeming van een persoonlijke assistente. Het gerecht van Bergen verdacht Bellens er ook van “persoonlijke voordelen” te hebben overgehouden aan een verkoop van een oud RTT-gebouw aan een vertrouweling van hem. De genadeslag kwam in 2013, toen hij het onderwerp was van een parlementaire vraag over de verkoop van Belgacomgebouwen aan een immobiliënvennootschap waar Bellens zelf bestuurder was. Hij werd uiteindelijk om dringende redenen ontslagen.

Krasse uitspraken

De vele aanvaringen met de regering en het gerecht zorgde voor heel wat kritiek, maar de harde topambtenaar antwoordde meermaals met controversiële uitspraken. In 2013, te midden van de polemiek die rond zijn figuur heerste, haalde hij uit naar Elio Di Rupo. De toenmalige PS-premier zou hem enkel op het einde van het jaar bellen, wanneer Belgacom de dividenden uitkeert, “een beetje als een kind dat om zijn ‘Sinterklaas' komt vragen”.