Kinderen lezen verhaaltjes voor aan honden

In een asiel in Missouri is een programma op poten gezet waarbij kinderen asielhonden voorlezen. De viervoeters begrijpen er uiteraard geen snars van, maar het is wel goed voor hun ontwikkeling. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Kinderen tussen 6 en 15 jaar kunnen hun leesvaardigheden verbeteren bij het asiel The Humane Society of Missouri, terwijl de honden hun kans vergroten om geadopteerd te worden. Eerst lezen de kinderen hoe ze de lichaamstaal van de dieren moeten interpreteren, zodat ze kunnen zien of een hond gestrest of verlegen is.

"Kinderen krijgen door het programma een band met dieren en dragen bij aan het versnellen van het adoptieproces", bevestigt directeur Jo Klepacki aan The Dodo. "Een verlegen hond zal namelijk tijdens het voorlezen naar voren toekomen en interesse tonen. Het kind beloont hem dan met een snoepje. Als de dieren zichtbaarder zijn, worden ze ook sneller geadopteerd."

Tussen de hond en het kind zit nog een glazen wand. Op die manier kunnen de dieren zonder fysiek contact wennen aan mensen. De kinderstemmen werken bovendien kalmerend,  waardoor honden leren om zich rustig te gedragen.

Oorspronkelijk is het 'Shelter Buddies Reading Program' een paar maanden geleden gestart als een eenmalig project. Maar omdat er zoveel kinderen zich kandidaat stelden als voorlezer, werd het een maandelijkse activiteit.