Campagne toont levenslange gevolgen van gsm'en achter het stuur

De vereniging Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK) heeft een pakkende bewustmakingscampagne gelanceert over de gevolgen van het gebruik van de gsm achter het stuur.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

Uit studies blijkt dat de Belgen Europees kampioen zijn in het gebruiken van hun smartphone tijdens het rijden. "Eén beslissing om toch op te nemen, kan voldoende zijn om van een herinnering een levenslang litteken te maken", waarschuwt OVK.

De campagnefilm toont het levensverhaal van een moeder achter het stuur, met op de achterbank haar zoontje. Eén telefoontje later zien we de moeder steeds ouder worden. Haar zoontje echter blijft 5 jaar oud. Aan het einde van de film wordt duidelijk dat haar zoontje gestorven is in een auto-ongeluk, op het moment dat ze de telefoon opnam, jaren geleden.

"Rationeel weten de mensen heus wel dat ze best hun telefoon niet opnemen als ze aan het rijden zijn. Maar vaak staan ze niet stil bij de gevolgen als ze het dan toch eens doen. Dit was dan ook het uitgangspunt van de film. Weten en doen zijn twee verschillende dingen", vertelt Koen Van Wonterghem, gedelegeerd bestuurder van OVK.

Het filmpje is vanaf volgende week te zien op televisie en in de bioscoop in Vlaanderen. De rol van de moeder wordt gespeeld door de actrices Lotte en Marijke Pinoy. Olaf Verghote vertolkt de rol van het zoontje.