Bouwen is vooruitgaan

door
Joris
Leestijd 2 min.

Geen sector die zo evolueert als de bouwsector. Volgens vakexpert Bouw Jelle Loosveld van de VDAB zijn er verschillende factoren die daarvoor zorgen.

“We zien vandaag een steeds groter verschil tussen renovaties en nieuwbouw: nieuwbouw wordt meer en meer prefab, gebruik makend van nieuwe systemen die door materiaalproducenten aangeboden worden. De keuze tussen renoveren of afbreken en iets nieuws zetten wordt nu meer bepaald op basis van objectieve technische en financiële parameters.”

Energie

“Vooral de klant is assertiever geworden in de milieuaspecten van de bouw. Maar ook aannemers en architecten zien daarin een meerwaarde. De regelgeving vanuit de overheid wordt steeds strenger, zowel naar ontwerp als naar uitvoering. Zo wordt een BEN-woning (Bijna Energie Neutraal) de nieuwe standaard. Een passiefhuis gaat nog een stuk verder. Dat betekent ook nieuwe eisen aan vakmensen. Er verandert veel: regelgeving, nieuwe materialen en systemen, sterke concurrentie, andere manieren van werken. Vroeger werden eerst de buizen gelegd voor ventilatie en afvoer en pas daarna werden de muren gepleisterd. Nu, omwille van het belang van luchtdichtheid van de woning, zou een woning eerst moeten gepleisterd worden.”

Jobs

“De jobinhoud verandert voortdurend: een dakdekker isoleert nu ook het dak en zorgt voor de luchtdichtheid, een installateur van cv-sanitair legt nu vloerverwarming en plaatst soms de ventilatiebuizen en een elektricien is vaak domotica-specialist. We zien dat de bouw complexer wordt, maar langs de andere kant zien we, bijna als reactie, een vereenvoudiging van systemen: prefab, eenvoudig ontwerp,... noem maar op. Dat vertaalt zich ook in het type jobs. Nieuwe knelpunten zijn de coördinatieberoepen in de bouw: werfleiders, projectleiders en calculators. Hun job wordt nog uitdagender.”

Leren

“Ex-bouwvakkers die terug naar de sector komen na zelfs maar enkele jaren afwezigheid, hebben een inhaalbeweging te doen. De laatste jaren wordt binnen de bouw sterk ingezet op 'gecoördineerd opleiden'. Onderzoeksinstellingen werken steeds meer samen met de sector om tot concreet bruikbare tools te komen. In Vlaanderen bestaat er sinds 2011 de 'taskforce duurzaam bouwen'. Brussel kent iets gelijkaardigs met het netwerk van opleidingsoperatoren die actief zijn op het vlak van duurzaam bouwen. In zijn opleidingen heeft VDAB al sinds 2011 aandacht voor de vernieuwingen in de bouwsector, onder andere om de duurzame technieken in gang te krijgen binnen de sector. Maar ook en vooral omdat dit de kansen van onze klanten, werkzoekenden en werknemers op de arbeidsmarkt vergroot. Het is een meerwaarde om iemand in dienst te nemen die reeds vanaf zijn start in de sector mee is met de laatste technieken en innovaties. Dat leidt tot duurzame tewerkstelling.”