Time to eat: Falafel

Wie nog inspiratie zoekt om Dagen Zonder Vlees door te komen, kan zich eens aan falafel wagen. Deze Libanese snack op basis van voedzame kikkererwten is een vegetarische klassieker.

Wat heb je nodig ? (voor een 20-tal falafels)

  • 400 gram gedroogde kikkererwten
  • Handvol bladpeterselie
  • 1 grote ui
  • 2 à 3 el tarwebloem
  • 1 à 2 teentjes look
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • Paar druppels sesamolie
  • Snuifje zout

Zo maak je het

      1. Laat de kikkerwten een nacht weken in koud water. Je zal merken dat het volume min of meer verdubbelt. Gebruik voor dit recept geen kikkererwten uit blik, die zijn al gegaard.
      2. Snij de look en de ui in grove stukken. Verwijder de steeltjes van de peterselie en hak de blaadjes fijn. Doe de kikkererwten met alle andere ingrediënten in een keukenrobot of blender en maal ze tot je een kruimelig deeg krijgt. Zorg dat er geen grove stukken meer zijn, maar bewerk het deeg niet te lang. We maken falafel, geen hummus.
      3. Maak je handen nat en rol kleine balletje van het deeg. De diameter kies je zelf, maar kleinere balletjes zijn sneller gaar. Frituur ze op 180 graden tot ze aan weerszijden goudgeel zijn.

Maarten Joossens