Zwangere vrouwen eten best niet te vaak vis

TO GO WITH AFP STORY BY BEATRICE LE BOHEC A chef fillets a fish as he prepares a dish with fresh ingredients in a French restaurant in Angers, western France, on July 17, 2014. Its elaborate culinary tradition may be on UNESCO's cultural heritage list, but France is still having to pull out the stops to help foodies distinguish homemade dishes from industrial fare in restaurants. In a country where the mere publication of food guides triggers full-blown media storms, authorities this week launched a "homemade" ("fait maison") label for French eateries following complaints that these were increasingly passing off boil-in-a-bag or microwaved ready meals as restaurant-quality fare. AFP PHOTO / JEAN-SEBASTIEN EVRARD / AFP / JEAN-SEBASTIEN EVRARD

Zwangere vrouwen eten best niet meer dan drie keer per week vis. Dat is de aanbeveling van Amerikaanse pediaters die het effect van visconsumptie op het lichaamsgewicht van jonge kinderen hebben bestudeerd.

De dokters kwamen tot de vaststelling dat moeders in spe die meer dan drie keer per week vis aten, een hoger risico liepen om een zwaarlijvig nageslacht op de wereld te zetten. Het risico is bovendien groter voor meisjes dan voor jongens. De artsen benadrukken dat ze geen oorzakelijk verband kunnen aantonen, maar ze hebben wel een mogelijke uitleg. Volgens hen is een en ander te verklaren door de hogere blootstelling van grote viseters aan bepaalde zware metalen, waaronder kwik. In beperkte mate draagt vis eten bij de tot de ontwikkeling van het brein van de foetus, maar in te grote hoeveelheden (meer dan drie keer per week) is het dus nefast.